
De ontspannende functie is de voornaamste functie in dit boek volgens mij. Thea Beckman wilde duidelijk een verhaal creëren waar kinderen van konden genieten en in een ruk zouden willen uitlezen, omdat ze na elke pagina willen weten hoe het verdergaat. Deze functie komt goed tot z’n recht door het science-fictionelement dat de schrijfster aan het verhaal heeft toegevoegd om Dolf, het belangrijkste personage, terug in de tijd te laten reizen, namelijk met een tijdmachine. Dit is een slimme zet, want zo leren de kinderen die dit boek lezen heel veel geschiedenis terwijl ze het niet eens doorhebben.
Samen met deze ontspanning gaat ook heel wat informatie gepaard. De kruistocht, ziekten, locaties en kledij worden in het verhaal levensecht weergegeven, waardoor je als lezer veel informatie krijgt over hoe het er in de dertiende eeuw aan toeging.
De emotionele functie is ook belangrijk in Kruistocht in spijkerbroek.
Vriendschap speelt een heel belangrijke rol in het verhaal, maar ook ziekte. Heel wat mensen, vooral kinderen, sterven tijdens de kruistocht aan de pest. Ook een goede vriend van Dolf overleeft het niet. Kinderen worden geconfronteerd met de dood van een leeftijdsgenoot. Ze leren hoe Dolf met de situatie omgaat, wat hen kan helpen wanneer ze zelf een verlies moeten verwerken.