Julies Boekenblog



julie.verbeeck@student.kdg.be

Collins, S. (2010) De Hongerspelen.

17-10-2014 20:01
Korte inhoud: 
Elk jaar worden er in Hongerspelen georganiseerd door het dertiende district van Panem in andere twaalf districten van het land. Dit is om hem eraan te herinneren dat ze zich ooit tegen hen verzet hebben. Van elk district wordt er een mannelijke en vrouwelijke tribuut geloot. Zij zullen in een strijd van leven of dood proberen te overleven, want de spelen zijn pas afgelopen als er een iemand overwonnen is. In het verhaal staat Katniss Everdeen van District 12 centraal.
 
Waar:
Het verhaal begint in District 12, maar speelt zich voor de rest af in de arena.
 
Wanneer:
Ik veronderstel dat De Hongerspelen zich ergens in de toekomst afspeelt.
Wanneer juist wordt nergens expliciet vermeld.
 
Hoofdthema: 
Het thema van het verhaal is een strijd op leven en dood tussen 24 kinderen tussen twaalf en achttien jaar.
 
Appreciatie:
Zoals ik hierboven ook al heb vermeld, ben ik normaal geen voorstander van boeken met tovenarij of fantasy, maar dit boek heeft me mijn mening toch weer even herzien. Het verhaal bevatte net de goede portie drama, spanning en romantiek die een boek zou moeten hebben. Ook het fantasygehalte was er niet te overdreven hard in uitgewerkt.
Ik hoorde dat het eerder een actieverhaal was. Daarom dacht ik eerst dat het niets voor mij was. Het verhaal was helemaal niet genderspecifiek. Ik geef toe dat het vechten en de overleving de overhand hebben, maar de romantische passages tussen Katniss en Peeta maken voor de vrouwelijke lezers veel goed. Het einde van het boek is ook tactisch gekozen door de schrijfster. Je wordt bijna verplicht om het volgende boek ook te lezen.
Wat het boek zo goed maakt, is volgens mij dat er geen eerder boek geschreven is met hetzelfde thema, of toch geen dat zo goed geschreven is.
Wat ik niet zo goed begrijp, is dat De Hongerspelen gelezen kan worden vanaf twaalf jaar. Sommige beschrijvingen en gebeurtenissen zijn toch wel echt te gruwelijk voor een kind in de lagere school. Ik denk dat het geschikter zou zijn als ze de leeftijd verplaatsen naar zestien en ouder. Voor de rest heb ik niets dan lof over het boek en raad ik hem zeker aan iedereen aan die van spanning en romantiek houdt en die niet wordt afgeschrikt door een beetje bloed.
 
Didactische verwerking: 
De leerlingen moeten extra over alle belangrijke aspecten van het boek nadenken door een ABC-tekst te maken. Dit doen ze door bij elke letter van het alfabet een begrip te zoeken dat centraal staat in het boek en uit te leggen waarom dat woord zo belangrijk is in het verhaal. Dit zorgt voor extra structuur in de verhaallijn en de verbanden tussen de verschillende personages wordt ook duidelijker. Het laat zien dat ze het verhaal begrepen hebben en moeten er waarschijnlijk wat extra opzoekwerk over doen op het internet of door passages terug te herlezen.