Julies Boekenblog



julie.verbeeck@student.kdg.be

Frank, A. (1947). Het Achterhuis.

17-10-2014 20:07

Korte inhoud:
Het Achterhuis is een dagboek dat geschreven werd door het dertienjarige meisje Anne Frank. Ze was een Joods meisje dat samen met haar ouders en zus moet onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit deden ze in het achterhuis van het kantoor van haar vader. In haar dagboek schrijft ze brieven naar een denkbeeldige vriendin, Kitty, en in die brieven beschrijft ze alle gebeurtenissen en uit ze haar gevoelens.
 
Waar:
Het verhaal speelt zich af in het achterhuis van het kantoor van Anne Franks vader. Dit is in Amsterdam op de Prinsengracht 263.
 
Wanneer:
Anne Frank woonde met haar ouders en zus in het achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.
 
Hoofdthema: 
Het thema van het boek is de Tweede Wereldoorlog.
 
Mijn eigen appreciatie:
Vorige zomer heb ik een citytrip gemaakt naar Amsterdam en daar heb ik zelf het Achterhuis bezocht. Ik denk dat dit een van de redenen is waarom ik zo onder de indruk was van het verhaal, want ik kon me er nu volledig in inleven. Ik vond het heel aangrijpend om echt te lezen over alle gebeurtenissen terwijl je weet dat ze ook echt toen op die moment neergeschreven zijn. Dat maakt dit verhaal net iets beter en aangrijpender dan bijvoorbeeld De Jongen in de Gestreepte Pyjama.
Het Achterhuis bewijst dat een boek over de oorlog meer kan zijn dan enkel zware kost over overleven en doodgaan. Anne wordt verliefd op Peter, een jongen die samen met haar is ondergedoken. Het is heel mooi om te zien hoe zo’n gevoelens zich kunnen ontwikkelen bij een dertienjarig meisje dat eigenlijk probeert te overleven in een oorlogssituatie.
Het is verwonderlijk om te zien hoe volwassen Anne al is. Ze beschrijft alles met woorden die ik op die leeftijd niet eens kende. Ze is heel intelligent en staat stil bij de kleine dingen die het leven zo mooi maken, terwijl de normale tiener vooral bezig is met het materiële. Dit boek zou eigenlijk verplichte lectuur moeten zijn in alle middelbare scholen.
 
Didactische verwerking: 
Anne schrijft in haar dagboek steeds naar haar denkbeeldige vriendin Kitty. Als opdracht na het lezen van dit boek moeten de leerlingen een dagboekfragment uit het verhaal kiezen en doen alsof Kitty toch echt bestaat door in haar plaats een antwoord te schrijven naar Anne.
Het is belangrijk om rekening te houden met de tijd en ruimte waarin het eigenlijke verhaal zich afspeelt. De leerlingen moeten ook proberen het juiste taalregister te hanteren, maar omdat Kitty een fictief personage is, is er toch nog ruimte voor de leerlingen om hun fantasie te gebruiken.
Lengte van de tekst: ongeveer een A4-papier.