Mythen
Lykaon
Ik heb voor deze mythe gekozen, omdat ik hem nog niet kende. Het verhaal deed me hard denken aan een verhaal dat ik tijdens mijn stage heb gelezen met mijn klasje Latijn uit het eerste jaar, namelijk het verhaal van Tantalus. Net als Lykaon wil hij de Griekse goden op de proef stellen door hen een van zijn kinderen voor te schotelen. Hij wordt daar dan voor gestraft en wordt naar de onderwereld gestuurd. Tantalus moest tot zijn kin in een poel water staan, maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog, zonk het weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, maar tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had, stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Boven hem lag er een rotsblok dat elk moment kon vallen.
Het verhaal is best actueel, want het vertelt over het ontstaan van weerwolven. Weerwolven zijn sinds de boeken van Twilight weer erg in de mode en om de zoveel tijd wordt er wel een nieuw verhaal verzonnen met een weerwolf in de hoofdrol, zoals Underworld, Van Helsing en de tienerserie The vampire diaries.
Het grondmotief van het verhaal is volgens mij dat eerzucht alleen slechte dingen tot gevolg kan hebben.
Nut
Ik heb voor een Egyptische mythe gekozen, omdat ik daar eigenlijk helemaal niks over wist. Het viel me meteen op hoe anders Egypische mythes zijn. Een voorbeeldje waar de Egyptische en de Griekse sterk uiteenlopen: de aarde en de hemel worden in beide religies gezien als goden. In de Griekse religie wordt de aarde gezien als de godin Gaia en de hemel als de god Ouranos. De aarde is dus vrouwelijk, want zij is immers vruchtbaar. In de Egyptische mythologie is de aarde juist mannelijk (Geb) en de hemel vrouwelijk (Nut). Omdat men geloofde dat de zon iedere dag in de hemel herboren werd moest de hemel wel vrouwelijk zijn. Een ander verschil is dat in de Egyptische mythes geen mensen voorkomen en in de Griekse en Romeinse mythes wel.
Ik vond het wel leuk om eens iets totaal anders te lezen dat de teksten die ik tijdens de lessen Latijn behandel, al heb ik geen idee met welke andere verhalen ik deze mythe kan vergelijken. Het grondmotief zou kunnen zijn dat liefde alles overwint.